Blog, Strana 3

HOROLEZECTVO SI VÁS ZÍSKA, AKO S NÍM VŠAK ZAČAŤ?

Ako nadšenci horolezectva vám prinášame základné rady, ako s týmto športom, respektíve záľubou s poriadnou dávkou adrenalínu začať a tiež to, aké fyzické a psychické benefity prináša. Pre úplných začiatočníkov zhrnieme aj základné kúsky, ktoré nesmú chýbať vo vašej prvej horolezeckej výbave.


Prečo sa začať venovať horolezectvu? Aké sú jeho výhody?

Horolezectvo-lezenie sa považuje vo všeobecnosti za jeden z najzdravších pohybov, ktorý častokrát využívajú dokonca vrcholoví športovci ako doplnkovú aktivitu. Prečo je to tak?

1(11)

1. Pri lezení dostáva zabrať aj telo aj mozog

Lezenie radíme medzi športy, ktoré sa vykonávajú výlučne s vlastnou váhou, vďaka čomu je pri ňom potrebné zapájať široké spektrum svalov. Okrem sily si takisto vyžaduje aj vytrvalosť, koordináciu a prirodzenú rovnováhu celého tela. Na lezenie dokonca nedajú dopustiť ani fyzioterapeuti, okrem pozitívneho vplyvu na svalovú sústavu je horolezectvo akousi terapiou v prírode. Nie je totiž o monotónnych pohyboch, ale o taktizovaní a premýšľaní, vďaka čomu dokonale zbaví nepotrebných myšlienok aj vašu myseľ.

2. Pozitívny vplyv na dýchací a obehový systém

Vysokohorský vzduch má sám o sebe pre naše telo blahodarné účinky, ktoré iste poznáte. Horolezectvo rozprúdi krv v žilách a vášmu dýchaciemu ústrojenstvu poskytne skvelé podmienky. Myslite však aj na možné riziko, tak ako je každý človek iný, tak rôznorodé sú aj naše reakcie na stúpajúcu nadmorskú výšku a s ňou spojené znižujúce sa množstvo kyslíka v atmosfére.

3. Prekonávanie samého seba

Horolezectvo so sebou prináša poriadnu dávku psychohygieny, súčasťou ktorej je aj prekonávanie vlastných limitov. S narastajúcou túžbou zdolať vrchol narastá aj sila, ktorú v sebe zrazu objavíte. Vašou odmenou za prevedený výkon budú po každej výprave okrem spokojnosti a vyplavených endorfínov aj neopísateľné výhľady a scenérie našej krásnej krajiny.  

4. Posilnenie sebadôvery

Neodmysliteľnou súčasťou tohto adrenalínového športu je správne nastavená myseľ a silná dôvera v seba samého. Negatívne myšlienky idú bokom, sústredíte sa len na prítomný okamih a zdolanie cieľa, ktorý ste si vytýčili. V rámci horolezectva funguje tiež silná komunitná motivácia, na základe ktorej sa môžete s ľuďmi, ktorých ste vďaka tejto novej záľube spoznali, navzájom posúvať ďalej.

Ako postupovať v začiatkoch?

1.Začnite liezť na umelej stene

Umelé steny sú ako stvorené na začiatky lezenia. Nechajte sa viesť niekým skúseným, kto vás oboznámi so základnými princípmi tohto športu. Pre začínajúcich lezcov sú vhodné tzv. bouldrovky, teda nižšie steny, na ktorých sa lezie bez použitia lana. Pri tomto druhu sa lezie zväčša iba do strán, výhodou je, že ste len niekoľko metrov nad zemou, na ktorej sú porozkladané špeciálne matrace pre prípad pádu.

2(8)

2. Prihláste sa na kurz

Začať môžete aj kurzom pod vedením skúseného inštruktora, ktorý vám predstaví základné horolezecké vybavenie, základy istenia a bezpečnosti. Kurz je vhodný pre každého bez ohľadu na to, či ide o úplného začiatočníka alebo človeka, ktorý už s lezením zopár skúseností má. Na kurze sa navyše naučíte ako zvládať situácie po páde a podať prvú pomoc v prípade úrazu. Rozlišujeme letné a zimné kurzy, pri tých zimných sa naučíte zdolávať podmienky zimného obdobia, používať mačky, cepíny a získate tiež praktické vedomosti z lavínovej prevencie.

Z kurzov odporúčame napríklad nasledovné:
https://lezeckastenakosice.sk/vyskusaj-si-lezenie
https://lezeckastenakosice.sk/skupinovy-kurz-skalneho-lezenia

3. Zabezpečte si potrebnú horolezeckú výbavu

Ak to s horolezectvom myslíte naozaj vážne, je čas zaobstarať si vlastnú výstroj. Medzi prvými odporúčame sedací úväz, cez ktorý budete previazaný k lanu a horolezeckú prilbu. Jej nosenie nezanedbávajte, ochrana hlavy patrí pri lezení k jednej z najdôležitejších priorít. Potrebovať budete tiež hrudný úväz, ktorý vás pri páde stabilizuje nohami nadol. Celý zoznam vecí, ktoré potrebujete v horolezeckej výbave:
•    Sedací úväz
•    Horolezecká prilba
•    Istiace pomôcky
•    Kotviace dosky
•    Blokanty/žumare,
•    Zlaňovacie brzdy,
•    Stúpacie popruhy/footcordy
•    Laná
•    Karabíny a expreskové sety
•    Magnézium
•    Horolezecký batoh
•    Cepíny
•    Mačky

4. Tréning je základ
Cvičenie robí majstra, inak tomu nie je ani pri lezení. K zvýšeniu sily môžete využiť základné cviky s vlastnou váhou, akými sú drepy, kľuky, cviky na hrazde, zhyby či plank. Triky pre pokročilejší tréning zameraný na zdokonaľovanie sa priamo v horolezectve sme pre vás spísali v samostatnom článku. Prípadne si rezervujte trénera.

3(7)

Z našej širokej ponuky si vyberie každý začiatočný ako aj pokročilý horolezec, na vaše otázky vám radi zodpovieme aj v našej kamennej predajni Rozlomity. Horolezectvo nás baví, venujeme sa mu aj mimo práce, preto vám dokážeme pomôcť aj na základne našich vlastných skúseností.

AKO SA SPRÁVNE STARAŤ O TURISTICKÉ TOPÁNKY?

Ak si z našej ponuky vyberiete správne športové topánky, ručíme vám za to, že sa ich nebudete chcieť tak ľahko vzdať. Sú to predsa topánky, ktoré vás dovedú až na cieľové vrcholy, ktoré jeden po druhom spoločne zdoláte.


Na to, aby sa vám ich podarilo zdolať v čo najväčšom počte, sa budete musieť topánkam kúsok povenovať. Najlepšou radou ostrieľaných turistov už však našťastie nie je natieranie topánok krémom na ruky nemenovanej značky. Chemický priemysel vykročil spoločne s tým obuvníckym míľovými krokmi vpred a dnes ponúka širokú škálu rôznych prostriedkov, ktoré vám starostlivosť o vaše obľúbené turistické topánky výrazne uľahčia. Vybrať si môžete z našej ponuky rôznych impregnačných sprejov, pást, voskov a iných čistiacich prostriedkov, čo však niekedy nie je všetko. Vhodne zvolené prostriedky sú, v kombinácii so správnou starostlivosťou, jednou zo základných podmienok dlhej životnosti všetkých typov športovej a turistickej obuvi ako aj prevencie voči dermatologickým ochoreniam. Nechcete mať predsa v dôsledku zanedbanej hygieny opletačky s lekármi, však? Pozrime sa teda spoločne, na čo je pri starostlivosti o topánky potrebné myslieť.

o1

Než sa vyberieme na prvú túru...

... nezabudneme sa s novými topánkami zoznámiť. To obnáša prečítanie návodu, ktorý nám napovie, či je topánky potrebné impregnovať (sprejom, krémom alebo pastou). Na to, aby topánky plnili svoju funkciu, musia byť riadne naimpregnované. Impregnácia chráni topánky nielen pred vlhkosťou, ale aj pred drobnými nečistotami, vďaka čomu sa vám budú potom lepšie čistiť. Ak sa rozhodnete pre kožené turistické topánky, pravdepodobne budú potrebovať trocha krému, ktorý je na to určený. Pokusy s krémom na ruky alebo bežnú obuv nemusia dopadnúť dobre, koža môže zmäknúť či stratiť tvar. To sa neskôr odrazí na zníženom komforte a rýchlejšom opotrebovaní materiálu. Nezľaknite sa, nová koža po natretí krémom krásne stmavne, je to pre ňu prirodzené.

Moje topánky už čo to prešli, ako sa o ne postarať?

Po každom použití by ste mali topánky poriadne očistiť a vyhnúť sa tak ich skladovaniu s nánosom blata z predošlej turistiky. Čistiť ich môžete kefkou a vlažnou vodou, prípadne jemným mydlovým roztokom. Špeciálne čistiace prostriedky odporúčame najmä na topánky s membránou. Raz za čas je potrebný aj takzvaný vnútorný reštart v podobe vybratia šnúrok a vyčistenia topánok aj z vnútornej časti. Práve tam sa zráža soľ z potu, ktorá znižuje účinnosť funkčnej membrány.

S umývaním topánok si nechajte poradiť a vyhnite sa praniu topánok v práčke. Po tom, čo topánky vyumývate, je dôležité dôkladne ich vysušiť. Ideálne je nepristupovať k tomu drasticky sušením na priamom slnku, fénom či na radiátore, ale pozvoľna ich vysušiť položené na mieste, kde prúdi vzduch. Najjednoduchšia babská rada, ktorá funguje dodnes, je vyplniť topánky novinami. Po tom, čo noviny nasajú vlhkosť ich vyberte, prípadne vymeňte za suché. Od veci nie sú ani sušiče obuvi, čiže tepelné telieska, ktoré vám sušenie zjednodušia a urýchlia. Riadne vysušenie bez pomoci sušičov istý čas trvá, ale vedzte, že sa vám to na životnosti vašich topánok vráti.

Ako sa správne starať o kožu?

Koža vás dokáže v prípade, že sa o ňu staráte správne, sprevádzať turistickými výpravami naozaj dlho. Topánky z nej sú síce ťažšie a o niečo menej priedušné, svoje uplatnenie na horách si však stále nájdu. O niečo náročnejšia je aj starostlivosť o kožené topánky. Nikdy nečakajte, kým bude vonkajšia strana topánky vyzerať sucho, pravidelne ju hĺbkovo impregnujte a ošetrujte krémom alebo voskom. Takto je potrebné postarať sa o kožené topánky párkrát do roka a medzitým ich len zľahka nastriekajte sprejom určeným na kožu. Nie je od veci mať so sebou impregnačný sprej aj na horách, kde vás môže nepripravenosť topánky ľahko vyviesť z miery.

Pri kožených topánkach je potrebné venovať zvýšenú pozornosť prechodom medzi členkovou časťou a špičkou, ako aj samotnej špičke. Ide o najproblémovejšie časti topánky, ktoré sa najviac ohýbajú, v dôsledku čoho dochádza často k prasknutiu kože.

o2

Ako na textilnú vrstvu?

Textilné športové topánky obvykle nevydržia tak dlho ako tie kožené, sú však ľahšie, priedušné a svojou farebnou škálou omnoho lákavejšie. Starostlivosť o takúto obuv je menej náročná, dbať treba najmä na jej dôkladné vysušenie, ktoré zabráni rozmnožovaniu baktérií. Nevynechajte ani občasný impregnačný nástrek, ktorý vždy aplikujte bezprostredne po vyčistení na už vysušenú topánku.

V prípade, že máte topánky, ktoré sú vyrobené z textilu v kombinácii s kožou, pri ich údržbe postupujte podľa odporúčaní pre jednotlivé materiály. Materiály ošetrujte v postupnosti najprv textil a následne sa venujte starostlivosti o kožu. Nezabúdajte, turistické topánky sú vašim partnerom pri každom jednom kroku na horách a zaslúžia si za to vašu pozornosť!

o3

SKWAMA VZ SOLUTION

Z vonkajšej strany sú si veľmi podobné. Obe sú zahnuté, obe používajú zapínanie na suchý zips a každá topánka je vybavená 3,5 mm Vibram XS Grip 2. Sú tu však malé, jemné rozdiely, ktoré umožňujú týmto topánkam vynikať na účely, na ktoré boli navrhnuté.


SKWAMA VZ SOLUTION

Z vonkajšej strany sú si veľmi podobné. Obe sú zahnuté, obe používajú zapínanie na suchý zips a každá topánka je vybavená 3,5 mm Vibram XS Grip 2. Sú tu však malé, jemné rozdiely, ktoré umožňujú týmto topánkam vynikať na účely, na ktoré boli navrhnuté.

Slovami výrobcu La Sportiva, Solution je navrhnutá ako odpoveď na problémy moderného boulderingu. Každá vlastnosť lezečky Solution je navrhnutá tak, aby sa umožnila prispôsobiť nuansám moderného boulderingu a umožnila lezcovi vyniknúť v tejto rôznorodej disciplíne.

Samozrejme, všetci vidíme, že mnoho lezcov používa tieto lezečky na oveľa viac, než len na bouldering. 

Skwama, na druhej strane, je navrhnutá s predpokladaným využitím lezenia na položených platniach. Namiesto toho, aby boli vyrobené s cieľom zažiariť v jedinej disciplíne, všetky vlastnosti Skwamy majú za cieľ urobiť túto topánku schopnou prispôsobiť sa požiadavkám lezenia na platniach aj v previsoch.
V skutočnosti sú Solution aj Skwama postavené na úplne rovnakom kopyte (PD75), takže zdieľajú rovnaký  tvar, šírku a objem. Obidve tiež využívajú technológiu P3 od La Sportiva, aktívny systém kontroly, ktorý vytvára napätie a pomáha udržať klenutý tvar topánky, tiež používajú 3,5 mm podrážku Vibram XS Grip 2. Ide o najpokročilejšiu zmes Vibram, ktorá je navrhnutá tak, aby vynikala v technickom teréne a zároveň ponúkala vynikajúcu priľnavosť a odolnosť.


Aj keď existuje veľa podobností medzi týmito lezečkami, sú to práve jemné rozdiely, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú ich dizajn a vlastnosti.

5(5)

PODRÁŽKY A MEDZIPODOŠVA

Existuje však jeden zrejmý rozdiel, a to sú podrážky. Jedinečný výrez na gume v prednej časti chodidla lezečky Skwama umožňuje, aby zostala flexibilná, čo umožňuje topánke získať, čo najväčší kontakt povrchu s plochami rôznych uhlov.

Spodok topánky (medzipodošva) je časť, kde sa tieto dva modely najviac líšia. Medzipodošvu možno nevidíte, no určite ju cítite. Dáva topánke jej tuhosť.

Solution: LaspoFlex s hrúbkou 1,1 mm v metatarzálnej časti predkolenia. To umožňuje, aby prsty zostali prispôsobivé, no zároveň poskytovali oporu chodidlu pri prudkom pohybe na malých stupoch.

Skwama používa 0,8 mm LaspoFlex v plnej dĺžke. Tým, že je o 0,3 mm tenší, ponúka extra citlivosť a tuhosť.  Tvorí  medzipodošvu po celej dĺžke a ponúka výraznú dodatočnú podporu pod chodidlom.

3(8)

SYSTÉM ZAPÍNANIA

Solution aj Skwama používajú uzatváracie systémy na suchý zips. 

Solution potrebuje zapínanie, ktoré umožňuje ľahké obúvanie a vyzúvanie. Využíva to, čo La Sportiva nazvala „systém zámkových postrojov“. Umožňujú veľkú mieru nastaviteľnosti, ktorú nezískate s jednoduchým alebo dvojitým uzáverom na suchý zips.

Skwama používa zapínanie na suchý zips. Aj keď neponúka rovnakú úroveň prispôsobiteľnosti, je skombinovaný s elastickým jazykom, ktorý funguje ako pevná papuča, ktorá obopína vašu prednú časť chodidla.

1(12)

PÄTY

Päty sú na oboch modeloch odpružené, kvôli nárazu no inak sú výrazne odlišné.  Solution má tvrdšiu 3D tvarovanú pätu, pozoruhodne všestrannú a umožňuje vám nalepiť „pätičku“ všetkých uhlov a veľkostí, bojujete však s nedostatkom citlivosti. 

Pretože Skwama je mäkkšia topánka, je prirodzené, že má aj mäkkú pätu. Mäkké päty, bez ohľadu na značku, majú bežný problém, že sa pri prudkom potiahnutí krčia a vyzúvajú. „S Heel“ je šikovná technológia, ktorá pri Skwame rieši tento problém. Pevný gumený prúžok na boku päty zabraňuje krčeniu päty pri zaťažení. 

KTORÁ OBUV JE PRE VÁS TÁ PRAVÁ?

Ako pri každej lezeckej obuvi, závisí výlučne od toho, ktorá vám najlepšie sedí a ktorá je najvhodnejšia pre daný podklad a výkonnosť lezenia, v ktorej sa pohybujete.

Ak plánujete stáť na malých, technických lištách, pätičkovať na malých okrajoch a máte radi solídny pevný dizajn päty, Solution môže byť pre vás tou správnou lezečkou.

Ak hľadáte citlivú lezčku, ktorá sa môže prilepiť na veľké plochy na stenách s málo stupami, potom je Skwama skvelou voľbou. Práve vďaka týmto vlastnostiam sa Skwama stala populárnou voľbou výkonnostných lezcov hlavne na skalách.

Nech sa už rozhodnete pre ktorúkoľvek obuv, jedno je isté. Skwama aj Solution sú prvotriedne lezecké topánky, určite neostanete sklamaní. Vo výbere Vám radi poradíme, no keď ste sa už rozhodli môžete si ich zakúpiť aj priamo cez náš eshop.

Bez-názvu-5

 

5 TIPOV ZA FERRATOVÝM DOBRODRUŽSTVOM

Poriadna dávka adrenalínu, očarujúce výhľady a nespočetné množstvo zážitkov, ktoré na klasických turistických chodníkoch nenazbierate – to všetko ponúkajú via ferraty


Neopomenuteľnou stránkou týchto istených lezeckých stien v horách je aj ich náročnosť, ktorú len tak niekde nemáte možnosť zažiť. Ferraty sú rozšírené najmä v Dolomitoch a Alpách, ak vás však tento adrenalín láka, nemusíte za ním chodiť až tak ďaleko. Na Slovensku nájdete 5 krásnych ferratových trás, ktoré si vás svojimi výhľadmi na okolitú slovenskú prírodu iste získajú. Poďme si ich spoločne predstaviť.

S2

1. Via ferrata Dve veže
Tento ferratový park nachádzajúci sa v srdci Liptova v obci Liptovské Revúce ponúka 9 trás, navzájom sa odlišujúcich mierou náročnosti na stupnici B až D. Dve veže sú vlastne lanovými mostami prepojené skalné veže, pričom trasy dosahujú nadmorskú výšku približne 800 m. Dosiahnutie najvyššieho bodu ferraty ponúka majestátne výhľady na vrchy Nízkych Tatier (Končitá, Malý Zvolen, Čierna Hora), Veľkej Fatry (Krížna, Frčkov) ako aj na Národné parky Veľká Fatra a Nízke Tatry, ktoré oddeľuje rieka Revúca. Súčasťou ferraty je aj náučný chodník plný zaujímavostí o miestnej faune a flóre, lesníctve a odporúčaní pre pohyb na ferrate. Náučný chodník s ferratou sa môžu využívať v období od 15. júna, pričom pohyb na nich je dovolený počas dňa od hodiny po východe slnka do hodiny pred západom slnka.

K1

2. Via ferraty Skalka pri Kremnici
Obľúbená Skalka patrí právom k našim najatraktívnejším ferratám na Slovensku. Verejnosť víta už šiesty rok, pričom dnes ponúka na výber 3 možnosti trás od najmenej náročných až po tie najnáročnejšie. Najznámejším lákadlom je 78 metrov dlhý visutý most, ktorý je súčasťou najnáročnejšej trasy s názvom Komín. Zaujímavosťou nezaostáva ani visutá presklená lávka na trase F s výhľadom na sever Kremnických vrchov a Turčiansku kotlinu. Skalka ponúka trasu aj pre ostrieľaných lezcov s príznačným názvom Výzva, ide o najnáročnejšiu ferratu na celom Slovensku. Novinkou je ferratový svet s trasami prepojenými rôznymi technickými prvkami, ako sú vtáčie hniezda, kyvadlo, kladina, lanové mosty a iné. Tí najmenší sa zas do sýtosti zabavia v detskom raji, ktorý v Skalke nájdete tiež.

m1

3. Via ferrata Priečne sedlo vo Vysokých Tatrách
Za prvou vysokohorskou ferratou stojí Klub slovenských turistov, ktorý ju plánoval postaviť na Prednom Solisku. Pôvodný plán nevyšiel a my ju tak od minulého leta môžeme využiť ako alternatívu k tradičným reťaziam na trase vedúcej do Priečneho sedla. Táto jednosmerná ferrata kopíruje trasu z Malej Studenej doliny od Téryho chaty do Veľkej Studenej doliny ku Zbojníckej chate. Vďaka hustému rozloženiu kramlí je svojou náročnosťou zaraďovaná do kategórie A až B, ide tak o menej náročnú ferratu. Najobľúbenejším bodom tejto trasy je veľmi fotogenická lavička, ktorú nájdete osadenú v skale takmer na vrchole ferraty. Okrem príjemného oddychu ponúka možnosť zachytiť dychberúci pohľad do doliny rozprestierajúcej sa pod vami.

k2

4. Via ferrata Kyseľ v Slovenskom raji
Túto náročnú ferratu v malebnom Slovenskom raji netreba podceňovať. Nachádza sa v azda najkrajšej tiesňave Slovenského raja, v tiesňave Kyseľ, čo naznačuje jej neprekonateľne krásne scenérie. Trasa bola dlhé roky turistom neprístupná, toto tabu sa však v roku 2016 prelomilo. Nástup na ferratu začína v obci Čingov a pokračuje krásnym skalným prostredím. Pripravte sa na 4 až 6 hodín v teréne, odmenou vám bude 5 očarujúcich vodopádov, ktoré miniete. Najkrajšími miestami v celej rokline je Barikádový vodopád, Kaplnkový vodopád, vodopád v Temnici a veľkolepý Obrovský vodopád. Ferrata Kyseľ býva otvorená od 15. júna do 31. októbra.

S3

5. Ferrata HZS v Lúčanskej Malej Fatre
Ferrata nachádzajúca sa v Martinských holiach je prvou zaistenou cestou na Slovensku. Ide o dielo Horskej záchrannej služby, ktorá ju zároveň neustále zdokonaľuje. Jej trasa vás prevedie nádhernou scenériou Malej Fatry vedúcou popri kaskádach tamojšieho horského potoka. Nájdete na nej istiace laná, stupačky a rebríky otvorené celoročne. Tešiť sa tak môžete na približne 4 hodinovú, 12 km dlhú trasu plnú adrenalínu a dobrodružstva s obtiažnosťou B až C.

S1

Bez ohľadu na to, akú náročnosť zvolenej trasy si vyberiete, pri výstupe na ferraty nemôžete zabudnúť na špeciálnu horolezeckú výstroj. Bez nej by ste riskovali nielen svoje zdravie, ale aj nemalú pokutu, ktorá by vám hrozila. K povinnej výstroji ferratistu patrí prilba, sedák a tlmič pádov. V našej ponuke nájdete aj hotove ferratové sety, ktoré vám výber jednotlivých prvkov uľahčia. Zabudnúť by ste nemali ani na pevnú obuv, kvalitné turistické ponožkyferratové rukavice, a lekárničku. Po doplnení vašej výbavy sa spoločne vidíme na jednej z našich krásnych ferrát!

 

MERINO TRIČKO, PONOŽKY A SPODNÁ BIELIZEŇ – TO NAJLEPŠIE NA TURISTIKU

Plánujete svoj prvý výstup na kopec alebo ste skúsený turista a zdolávate náročné horské chodníky? Správne oblečenie by malo byť za každých okolností podmienkou.


A to bez ohľadu na to či je na teplomery +20 °C alebo -25 °C. Počasie v horách je nevyspytateľné a nikdy neviete, aké vás zastihne. Platí to aj v prípade, že sa chystáte loziť po skalách alebo máte radi skialpinistické výlety. Okrem toho, že oblečenie musí spĺňať kvalitatívne parametre, musí byť aj zárukou vysokého komfortu. Počuli ste už o materiáli nazývanom merino? Prezradíme vám, prečo práve merino tričká, ponožky či bundy majú tak významný benefit.

tit-foto-merino-rozlomitysport_sk

Čo je merino?

Pojem „merino“ je známy práve v kruhu milovníkov náročných horských trekov, horolezectva, skialpinizmu, ale čoraz častejšie sa s ním zoznamujú aj bežní spotrebitelia. Merino je 100 % prírodná vlna a považuje sa za najlepšiu textíliu vôbec. Pravá merino vlna pochádza z vyšľachteného plemena oviec s rovnakým názvom, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oblastiach Nového Zélandu a Austrálie, no dnes sa rozšírili aj do iných oblastí sveta (Anglicko, Škótsko, Dánsko, USA). Pasú sa v chladnejšej mikroklíme, kde sa voľne pohybujú.

 foto1-merino-rozlomitysport_sk

Táto ovčia vlna z prírodných vlákien má špeciálne termoregulačné vlastnosti, nezapácha, neškriabe, nežmolkuje sa a oproti klasickej vlne má vyššiu hustotu a je odolnejšia. Merino vlákno je veľmi jemné, dokonca má tenšiu štruktúru ako ľudský vlas. A aké sú jej najväčšie výhody v praxi?


Merino vlna a jej vlastnosti
Pri výrobe funkčného oblečenia je merino vlna veľmi využívaná práve kvôli jej vlastnostiam. Predovšetkým je dôležité, že z tohto materiálu je možné vyrábať takmer všetky druhy oblečenia od ponožiek až po čiapky. Merino oblečenie je vhodné ako základná vrstva, ale aj ako medzivrstva alebo horná vrstva. Ktoré cenné vlastnosti tento materiál má?

●    Termoregulácia – to, čo majú niektoré syntetické textílie má merino ako naturálnu vlastnosť. Aj pre ovce vlna funguje ako prirodzený termostat. Vďaka perfektným izolačným vlastnostiam v chladnom a vlhkom prostredí príjemne hreje a naopak v horúcom počasí chladí, nelepí sa na telo a „nehryzie“.
●    Antibakteriálny účinok – vlna merino je „živý“ prírodný materiál, ktorého vlákna obsahujú proteíny a zabraňujú usadzovaniu a množeniu baktérií. Dokáže primerane pohlcovať vlhkosť a vďaka tomu, že vlákna obsahujú lanolín, oblečenie nezapácha a je možné ho nosiť bez prania opakovane. Zároveň má aj hypoalergénne vlastnosti, takže je vhodná aj pre citlivú pokožku.
●    Odvádzanie potu – striedanie teplôt v horskom prostredí je bežné, no vďaka optimálnej vrstve oblečenia dokáže merino vlákno pot absorbovať a účinne odparovať. Vlna z oviec merino má hydrofilné vlastnosti a dokáže pohlcovať až 35 % vlhkosti a následne ju rýchlo odpariť. Napriek tomu, že vlhkosť nasaje, dokáže hriať – čo je cenné, ak sa spotíte, ale tiež keď zmoknete. Zároveň sa merino nelepí na pokožku.
●    Jemnosť a priedušnosť – materiál má veľmi hustú štruktúru, napriek tomu dokáže vlna veľmi účinne dýchať. Vlna neškriabe, pretože vlákna sú veľmi jemné a hrubé 15 až 25 mikrometrov. Vlákna sa tak príjemne pri kontakte s pokožkou ohýbajú.

●     Ohňuvzdornosť a elasticita – prirodzene oproti syntetike vlna horí pri vyšších teplotách a netaví sa ako umelé vlákna. Výhodou merina je aj elasticita. Vlákna sú pružné a menej krčivé.

Merino termoprádlo – skvelá základná vrstva
Termoprádlo z vlny merino je obľúbené práve vďaka vyššie avizovaným vlastnostiam. Predovšetkým ide o termoregulačné vlastnosti. Termoprádlo z tejto vlny je skvelou základnou vrstvou, pretože sa nelepí na pokožkou, neškriabe, eliminuje zápach a za každých podmienok dokáže telu vytvárať ideálne teplotné podmienky. V prípade termoprádla či spodnej bielizne je pomerne časté, že okrem merino vlny obsahuje aj syntetické zložky, pričom však je zámerom len zvýšenie odolnosti oblečenia.

foto2-merino-rozlomitysport_sk

Merino tričká a bundy
Či ide o jednodňovú túru v lete, náročnejší viacdňový trek v zimnom období alebo sa možno chystáte zdolať skalnú stenu, počasie by vás nemalo zaskočiť. Merino tričká ponúkajú veľmi vysoký komfort a sú vhodné za každých okolností. Vďaka tomu, že merino odbúrava baktérie a má antibakteriálne účinky, tričká sú vhodné aj na viacdňové použitie, pričom nezapáchajú. Vhodné sú ako základná vrstva, ale takisto na samostatné nosenie. Čo sa týka búnd a merina, vlákno sa používa najčastejšie ako vnútorná výstelka spolu so syntetickými materiálmi, aby bola zabezpečená dokonalá tepelná izolácia. Odporúča sa tiež kombinácia kvalitnej priedušnej bundy a merino trička.

foto3-merino-rozlomitysport_sk

Merino ponožky
Vlna merino sa frekventovane používa aj ako zložka v prípade kvalitných turistických ponožiek. Výhodou je vysoká elasticita, príjemné polstrovanie a taktiež vynikajúca schopnosť odvádzania vlhkosti. Takisto v topánkach eliminujú tvorbu zápachu z rozkladu mikróbov a potu. V chladnejšom období poskytujú vynikajúce izolačné vlastnosti. Zabúdať netreba ani na správnu turistickú obuv, ktorej výber netreba podceniť a v rámci komfortu a bezpečnosti ide o ten najdôležitejší prvok výbavy turistu, horolezca alebo skialpinistu. Výber najlepších turistických topánok nájdete na stránke recenzného portálu Testmagazin.sk.

 

INOV-8 ROCLITE 345 GTX M

Stopy inovácie na hrebeni hrdinov

Toho roku uplynulo 78 rokov od čias, keď horami Slovenska dupotali  ťažké bagandže našich hrdinských dedov, ktorým naša generácia vďačí za to, že naše hrebene a doliny sú dnes spájané s turistikou, oddychom a romantikou. Sme súčasťou medzinárodnej diaľkovej trasy E8, ktorá začína na Írskom  pobreží Atlantiku a po 4390 kilometroch končí na okraji Turecka. Ten náš 770 km dlhý kúsok je u nás známy skôr pod názvom Cesta hrdinov SNPOBR_vyhlad(1)

 

Prečo  sa o tom bavíme?  Hlavné dôvody sú dva.  Ten  prvý je prirodzená ľudská zvedavosť.  Kam sa za dve generácie posunuli technologické možnosti vybavenia? A ten druhý, hlavný je odpoveď na otázku: V čom by sme mali "dupotať" my? Kto sa už aspoň raz podujal zájsť ďalej ako za horizont, v tom  má jasno: Treba si vziať aspoň 3 páry topánok, ale zároveň nik nechce, aby mu batoh zlomil chrbticu. Strmé lesné úseky, rýgole po ťažbe, ozdobené šmykľavým a lepkavým blatom sa striedajú s kilometrami nekonečného, tvrdého asfaltu. A keď sa pod nohami konečne prestanú kotúľať voľné kamene, kdesi vyššie prekvapí ranná námraza. Po  teoretickom zvážení všetkých objektívnych požiadaviek sme sa rozhodli otestovať konkrétny model: Inov-8 Roclite 345 GTX M.

topanka

Značka je známa skôr bežcom a ultra hikerom, ako starým Tatranským vlkom, ale pre náš typ výletu má tento model všetky predpoklady na úspech. Spolupracovať by mali s dvoma pármi Trekerov od Bridgedale-u na testovacom úseku hrebeňa a bude platiť zásada:  Hlavne ich  nešetriť! Budeme sa snažiť vyskúšať rôzne podmienky a  terény v rámci toho, ako nám to príroda a počasie umožnia. Tak, poďme sa na nich pozrieť. Po otvorení krabice ma ako prvé upútala hmotnosť. Aj keď  sa nejedná o klasické turistické boty, pôsobia dojmom, že sú ľahšie ako 818 g (veľkosť UK 10,5). 

Pikoška: Ľavá je vraj o 14 g ťažšia, ale naša kuchynská  váha nemá žiaden laboratórny certifikát, takže to bude zrejme chyba merania. Zároveň upúta podrážka. Pôsobí masívne, vzorka je fakt výrazná a dosť vysoká. Druhý  dojem, teda prvé obutie sa  dá definovať ako absolútne pohodlie.  Na to kam by mali ísť, sú z vnútra k nohám naozaj veľmi zhovievavé a to dáva predpoklad, že "to pôjde" aj keď už nohy budú mať čo-to za sebou. 

Začíname asfaltovým úsekom a môžem povedať, že užívateľský  komfort sa blíži k halovým teniskám a to aj pod 12,5kg batohom.  Tlmenie Powerflow robí svoju prácu ako má. Keď  sa lesné  stúpania začínajú striedať so strmými trávnatými plochami,  na pomoc  prichádza, už na pohľad fakt  dosť vysoká  vzorka, ktorá sa účinne zahryzáva  do mäkkého terénu po včerajšom daždi. Pri strmom stúpaní, keď človek našľapuje iba na špičky, isto pomáhajú aj turistické paličky, ale podrážka si stále zachováva účinný grip a topánky nestrácaj trakciu. 

OBR_kopec 1OBR_vzorka 2

 

 

 

 

 

 

Po večernom  príchode na útulňu ma dobrý pocit stále neopúšťa. Obul  som ich rovno z krabice, bez nejakého rozchodenia, alebo iného pomalého zbližovania sa. Nohy sú bez  otlakov, topane z vnútra len jemne vlhké.  Vybral som vložky a riešim to striedaním  ponožiek.  Po treťom  kole sú celkom suché. V záujme dodržania hmotnostného limitu  som dnes uprednostnil powerbanku a po prvý raz som si na večer nevzal žiadne šlapky.  (myslím prezúvky, samozrejme). Rocklite-y sú však prekvapivo príjemným spoločníkom aj pre chvíle oddychu a prešli aj tzv. Pachovou skúškou.

2OBR_relax 12OBR_nesmrdia 1

Ráno pokračujeme ďalej, terén začína byť tvrdší a skalnatejší.  Tu niekde by som odhadol ich limit kamenistého terénu. Pri schádzaní strmých suťových žľabov  by to už asi nebolo to pravé a navyše v ostrej sutine hrozí mechanické poškodenie textilnej časti. Treba ale povedať, že sa nebavíme o bote na VHT.

OBR_sutina

Aj keď podľa predpovede mal byť celodenný dášť, pončo som dal na vrch batoha (zatiaľ) zbytočne K obedu nastupuje do práce slniečko. Možno by si testovanie zaslúžilo tvrdšie podmienky, ale nesťažujem. sa.  Veď  les si chodíme hlavne užiť, nie len trpieť.  Nakoniec, čo  nebolo, môže byť.  A tak sa vetráme, obedujeme a nohy sa zdaju byť stále v poriadku. Topane na zostupoch brzdia dobre, prsty v pohode,  zachovávajú si  vysokú úroveň vnútorného pohodlia aj na  ďalší deň. Myslím, že to tlmenie mi pomohlo aj na moje mierne zmrzačené kolená, lebo .. čakal som, že to bude horšie.

Podľa popisu výrobcu majú šírku 3 z 5. Oficiálne oznamujem, že sa do nich celkom dobre zmestí noha aj s posttrombotickým  opuchom,  takže  pre väčšinu populácie by nemali byť úzke ani po viac dňoch kráčania. Z úvah ma vyruší rozviazaná šnúrka.  Sú tenké, okrúhle a rozväzujú sa.  Treba ich zatiahnuť naozaj  silno a ony...  sa  rozviažu aj tak.  Najviac  však 2x za celý deň. Takže to nebude žiadna veľká katastrofa.  Pomôže preventívne  na nich mrknúť počas prestávok.  Človek sa potom vyhne zohýnaniu v tej najnevhodnejšej chvíli a preleteniu batoha cez hlavu....

OBR_zostup

Ďalší deň nám na  pohode veľmi nepridal.  Myslím, že ma opustila karimatka.  Noc na makadame si jej pamäťová pena zapamätala tak povediac  na  furt.  K tomu som sa o ňu  delil so psom, ktorý sa nám včera nedopatrením  prilepil o asfaltovací penetrák. K nočnej romantike sa pridal fakt, že nadšenec s fotopascami a termovíziou, ktorého sme cestou stretli, nám na dobrú noc oznámil, že 300 m od nás driemu 3 medvede. Noc naozaj ako za odmenu.Ráno ledva ťahám nohy za sebou. Grafén, ktorý obsahuje podrážka, vraj vydrží veľa.  Nuž teda uvidíme.  Šuchcem sa a zakopávam každých 10  metrov a počasie sa rozhodlo zavŕšiť moju kalváriu.

OBR_mlaka

OBR_konec

Pomaly sa blížime domov, nastáva čas bilancovať. Dojmy sú pozitívne, nohy suché, otlaky žiadne. Myslím si, že Inov-8 Roclite 345 GTX M nie je témou na dlhú debatu pri večernej pahrebe, ani na  úvahu, ktorou človek nudí sám seba, ale ten lejak na hrebeni pod biednym prístreškom musí nejako prečkať...

Ony sú  veľmi prijateľným riešením, keď sa človek chce len zodvihnúť a ísť. Kedykoľvek, kdekoľvek a sústrediť sa iba na to, čo robí život životom. A ja už teraz  viem, že už po pár 10tok km nebudete musieť držať v hlave názov modelu, ani technológie, lebo ich  budete dôverne oslovovať:  Moje topánočky a mne bolo cťou otlačiť ich drápy na hrebeni, ktorý mám rád. A keďže hrozí civilizácia,  nadišiel čas otrepať blato a zajtra vyskúšame, ako sa v nich šoféruje.